İçeriğe atla

Thomas MacGreevy

Kontrol Edilmiş
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Thomas MacGreevy
Doğum26 Ekim 1893
County Kerry
Ölüm16 Mart 1967 (73 yaşında)
MeslekŞair
Milliyetİrlandalı
Edebî akımModernizm

Thomas MacGreevy (d. 26 Ekim 1893, County Kerry - ö. 16 Mart 1967), İrlanda şiirindeki modernist akımın en önemli figürlerinden biridir. Şairliğinin yanında İrlanda Ulusal Galerisi'nin (National Gallery of Ireland) 1950-1963 yılları arasında müdürlüğünü yaptı ve birinci İrlanda Sanat Konseyi'nde (Irish Arts Council) hizmet verdi.

Ailesinin soyadı olan ve ilk eserlerinde kullanıdığı McGreevy 'yi 1930'ların ortalarında "daha İrlandalı" olan MacGreevy 'ye çevirdi. Daha sonraki eserlerini bu adla yayımladı.

1924'te Paris'te James Joyce'la tanıştı. Bir yıl sonra yerleştiği Londra'da T. S. Eliot'la tanıştı ve The Criterion ve diğer dergilere yazmaya başladı. Şiirleri de yayımlanmaya başlandı.

1927'de École Normale Supérieure'de İngilizce öğretmek üzere Paris'e taşındı. Burada Samuel Beckett'la tanıştı ve Joyce'la arkadaşlığına devam etti. The Catholic Element in Work In Progress adlı makalesi Joyce'un Finnegans Wake kitabının tanıtımına yardımcı olmayı amaçlayan Our Exagmination round His Factification for Incamination of Work In Progress 'te yer aldı. Beckett'la birlikte transition dergisinin 21. sayısında yer alan Poetry is Vertical (Şiir Dikeydir) manifestosunu imzalayanlar arasındadır.

1934'te Poems Londra ve New York'ta basıldı. Bu çalışma, MacGreevy'nin Imagism derslerini ve The Waste Land 'i özümsediğini göstermesinin yanında, kendisinden bir şeyler de katttığını ispatlar. Wallace Stevens kitaba hayran kaldı ve iki şair arkadaş oldu.

Ne yazık ki MacGreevy şiir yazmayı sürdürmesine rağmen, bu yaşamı süresinde basılan tek şiir toplamı oldu. Ölümünden sonra biri 1971'de, diğeri ise 20 yıl sonra olmak üzere iki şiir kitabı daha yayımlandı.

Eleştirmenliği

[değiştir | kaynağı değiştir]

MacGreevy Londra'da düzenli olarak makaleler yayımladı. Bunlar çoğunlukla kitaplar, opera ve bale üzerine inceleme yazılarıydı. Bunlara ve Finnegans Wake 'e ilişkin makalesine ek olarak iki yazar üzerine birer kitap yayımladı. İkisi de 1931'de basılan bu kitaplar, T.S. Eliot: A Study ve Richard Aldington: An Englishman 'dir.

MacGreevy ve sanat

[değiştir | kaynağı değiştir]

1929'da güzel sanatlar gazetesi Formes 'ta çalışmaya başladı. Ayrıca Paul Valéry'nin Introduction à la méthode de Léonard de Vinci adlı çalışmasını Introduction to the Method of Leonardo da Vinci adıyla İngilizceye çevirdi. 1930'ların ortalarında tekrar Londra'ya döndü ve National Gallery, London'da ders vererek hayatını kazanmaya başladı. 1938'den 1940'a dek The Studio dergisinin sanat eleştirmenliği şefliğini yaptı. Sanat ve sanatçıları konu alan Jack B. Yeats: An Appreciation and an Interpretation (1945), Pictures in the Irish National Gallery (1945) ile Nicolas Poussin 'in (1960) de aralarında bulunduğu pek çok kitabı yayımlandı. 1950-1963 yılları arasında İrlanda Ulusal Galerisi'nin (National Gallery of Ireland) müdürlüğünü yaptı.

MacGreevy ve Katoliklik

[değiştir | kaynağı değiştir]

MacGreevy yaşamı boyunca Katolikti ve dini şiirlerini ve profesyonel yaşamını şekillendirdi. 2. Dünya Savaşı sırasında Dublin'den dönüşünde Father Mathew Record ile The Capuchin Annual 'da yazdı ve "Annual"ın editör kadrosuna katıldı. Böylece Avrupalı Katolik entelektüel geleneği, daha muhafazakâr bir İrlandalı çevreye getirmeyi başardı.

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]